5 dingen die je nog niet wist over hoogsensitiviteit

Er leven nog heel wat misverstanden over hoogsensitiviteit. Als hooggevoelig persoon kan me dit intens raken. Daarom zal ik regelmatig artikels zoals dit delen zodat mensen weten wat hoogsensitiviteit wel en niet is.

Opmerking: Als ik de term 'HSP' gebruik, staat deze voor 'HoogSensitieve Persoon'.

 

Wist je dat ...

... hoogsensitiviteit geen ziekte is?

Een tijd geleden zei iemand 'Hooggevoelige mensen hebben zeker medicatie nodig?'. Ik schrok hier enorm van. Dus gaan we dit groot misverstand nu uit de wereld helpen.
Hoogsensitiviteit is een deel van jezelf, een karaktereigenschap. Je bent hooggevoelig. Je hebt geen hooggevoeligheid.
Doordat het geen ziekte is, kan je er dus ook geen medicatie voor innemen. Daarnaast kan ik als coach natuurlijk geen medicatie aanbevelen of voorschrijven, daar ben ik niet voor opgeleid.
Omdat het een deel van jezelf is, moet je er wel mee leren omgaan. Dit wil zeggen dat je zoekt naar jouw manieren om zo weinig mogelijk last te ervaren en echt te kunnen genieten van je hooggevoeligheid. Op dat punt zal je jouw hooggevoeligheid ervaren als een groot talent.

Het is handig om begeleiding te vragen, iemand die mee kijkt naar jouw gevoeligheid. Dit is de essentie van mijn werk. Jou helpen omgaan met jouw gevoeligheid!
 

... niet iedere HSP prikkels wil vermijden?

Er is namelijk een kleinere groep HSP's die net prikkels nodig hebben. Deze mensen worden ook wel 'High Sensation Seekers' genoemd. Zij halen hun energie uit prikkels en hebben net erg veel last als er te weinig prikkels zijn. Ze hebben minder nood aan rust, maar meer aan beweging en activiteit. Toch zijn ze gevoelig voor prikkels. Ze zullen regelmatig bewust op de rem moeten staan.
 

... je niet hooggevoelig kan worden of het kan doen verdwijnen?

Naarmate je meer bezig bent met je hooggevoeligheid zal je in het begin meer dingen ervaren. Het lijkt dan alsof je gevoeliger geworden bent. Eigenlijk ben je je gewoon meer bewust van wat er allemaal binnen komt. Eens je goed kan omgaan met jouw gevoeligheid, zal je er minder last van hebben. Dan zeggen mensen vaak dat ze minder gevoelig zijn, terwijl ze er gewoon meer van genieten. Je gevoeligheid blijft.
Je kan ook niet plots hooggevoelig worden. Je kan wel meer last ervaren na een lange periode van stress of wanneer je stil valt zoals door een ziekte, burn-out, bore-out of soortgelijke dingen. Je stressysteem is dan zo zwaar belast, dat je prikkelverwerking nog moeilijker gaat. Je gevoeligheid komt dan plots erg op de voorgrond, terwijl deze er altijd geweest is.
 

... beslissingen nemen erg moeilijk is voor een HSP?

Als kind was kiezen voor mij al een ramp. Mee gaan wandelen of niet? Het bracht me van mijn stuk en ik kon geen beslissing nemen.
Dit is erg typerend voor HSP's. Maar hoe komt dat? Het is de essentie van het hooggevoelig zijn dat het moeilijk maakt om te kiezen. Je bent je bewust van de kleinste details, waardoor het lijstje voor en tegen nog langer wordt. Daardoor heb je veel tijd nodig om tot een goede keuze te komen. Heb je weinig tijd om te kiezen? Vraag dan meer tijd of bekijk samen met iemand wat er in je hoofd omgaat.
 

... HSP's erg goed kunnen samenwerken met anderen?

Sommige cliënten van mij zullen dit tegenspreken. Er zijn toch regelmatig conflicten op het werk? Ze begrijpen toch niks van mijn goede bedoelingen? En toch kunnen HSP's erg goed samenwerken met mensen. De reden dat dit niet goed loopt, komt meestal doordat je snel gaat invullen voor anderen. Doordat je dingen goed aanvoelt, is de valkuil groot om te 'weten' wat een ander denkt of voelt. Als je vanuit een foute veronderstelling gaat reageren naar anderen toe, is het niet gek dat er iets mis loop. Zodra je NIVEA (niet invullen voor een ander) gaat toepassen, ben je als HSP een geweldige teamgenoot. Je legt echte verbindingen met collega's, ziet het meteen als er iets mis is en je zal altijd klaar staan voor anderen (als zij ook klaar staan voor jou).

 

Wat wil jij nog graag weten over hoogsensitiviteit?
Wat ben jij nog te weten gekomen dat je verbaasde?
 

blaasbloem