5 voordelen van hoogsensitiviteit

Hooggevoelig zijn is geweldig?? Ja, echt wel!
Ik weet dat veel mensen dit nog niet geloven omdat ze het nog niet kunnen voelen. Ze voelen vooral de lasten van hooggevoelig zijn. Dat is logisch, want die vallen ook veel meer op! Dus zet ik een aantal voordelen op een rij.

 

Dit is waarom hooggevoelig zijn geweldig is:
 

1. Jij ziet en ervaart meer details

Details zijn overal te vinden, maar de meeste mensen lopen er voorbij. Jij zal opmerken wanneer er iets anders is aan je collega of ze zich net anders gedraagt. Je ziet meteen wanneer er iets ontbreekt in een ruimte. Doordat je details ziet, zal je sneller problemen opsporen en kunnen voorkomen. Details zijn de kern van goed organiseren en dat zorgt weer voor rust.
 

2. Je ervaart de wereld intenser

Zonlicht door de bomen, glinsteringen op de sneeuw, een prachtig gevormde bloem, mooie spullen en de liefde van je familie ervaar jij heel intens. Maar ook kunst, muziek, beelden of geuren komen intens binnen. Als je regelmatig positief geraakt wordt, zal je gelukkiger zijn.
 

3. Zorgen is je grote kwaliteit

Mensen weten dat ze bij jou moeten zijn als ze een luisterend oor of een helpende hand nodig hebben. Je zal weinig nee zeggen als iemand je om hulp vraagt. Als je zorgt voor mensen, ga je dit ook écht goed doen. Niet maar half, maar je wil er voor zorgen dat zij het echt goed hebben.
 

4. Mensen kunnen echt op jou rekenen

Merk je dat mensen snel hun verhaal bij jou komen vertellen? Dat komt doordat anderen aanvoelen dat ze jou kunnen vertrouwen. Je kan goed écht luisteren. Mensen kunnen op je rekenen als ze iets persoonlijk kwijt willen want bij jou is hun verhaal veilig, maar ook als ze een collega nodig hebben die een project mee wil trekken.
 

5. Je bent creatief

Jouw creativiteit kan zich op verschillende vlakken uiten. Bij sommigen is het schilderen, tekenen, muziek maken, maar dat hoeft niet. Je kan je creativiteit ook opmerken bij hele andere dingen zoals oplossingen bedenken, kasten inrichten, dingen ordenen, enzovoort. Misschien vind jij dit logisch, maar kijk maar eens om je heen of dit ook zo bij anderen is.

Dat is allemaal goed en wel, maar ...

Ik kan me voorstellen dat je bij de voordelen ook snel de maar bedenkt. Want de wereld intens ervaren kan een probleem vormen als het om de negatieve dingen gaat, je kan teveel voor anderen gaan zorgen of door de vele details het overzicht kwijt geraken. Zoals bij alle kwaliteiten is er vaak een valkuil. Het voordeel is dat het een mogelijkheid is om in de valkuil te trappen, het hoeft geen zekerheid te zijn.
Samen met jou wil ik jouw valkuilen in kaart brengen en kijken hoe je ze kan dichtgooien zodat je wel de kwaliteiten gaat ervaren.

 

Kan je zelf nog voordelen van hoogsensitief zijn bedenken?
En wat zijn jouw valkuilen bij deze kwaliteiten?

Opmerkingen:
HSP staat voor High Sensitive Person.
Ik gebruik hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit door elkaar voor de afwisseling. Maar eigenlijk betekenen ze hetzelfde.

vrouw armen zee