Is dit waardoor jij moeilijk inslaapt?

Inslapen is bij mij (meestal) geen probleem. Het is alsof het zien van mijn bed al genoeg is!

Maar af en toe lig ik wel te draaien, vind ik geen goede houding en val ik niet gemakkelijk in slaap. Dat frustreert me dan des te meer, omdat het normaal gezien geen probleem is. Die frustraties helpen niet, want "Ik moet nu echt slapen" maakt me niet bepaald slaperig. Maar hoe komt het dan toch dat ik soms een avond heb waarop ik schaapjes moet gaan tellen?

Alles wordt bepaald door hoe de dag is geweest. Was het een drukke dag met weinig rust? Dan lig ik bijna garantie wakker. Eigenlijk is dat niet zo verwonderlijk, want mijn lichaam en hoofd zitten nog in de rush en zijn nog niet klaar om te gaan slapen. Als ik dus snel wil inslapen, kan ik mijn hoofd best eerst wat rust geven. Ouders doen dit bijna instinctief bij hun kinderen. De tijd voordat ze naar bed moeten, doen ze geen drukke dingen meer met hun kinderen. We lijken dit te vergeten als het over onszelf gaat.

Bij mensen die hooggevoelig zijn, is die rust voor het slapen nog belangrijker. Ze krijgen al meer prikkels binnen, verwerken deze intenser en ze zijn sneller overprikkeld. Wanneer je dan het prikkelniveau niet laat zakken, zal slapen niet gaan, wat je ook probeert.

Hoe neem je dan avond-rust?

Jij bepaalt zelf hoe je 's avonds wat rust inbouwt. Mocht je geen idee hebben hoe je daar aan begint, dan kan je een van deze dingen proberen:

  • ruim voor het slapen wegblijven van schermen. Naast de hormoonverstorende werking, geven ze veel prikkels.
  • kiezen voor stilte
  • of voor muziek die je ontspant
  • mediteren
  • al schrijvend terugkijken op je dag. Waar ben je dankbaar voor?
  • een warm bad of warme douche
  • nog even in de tuin wandelen (mijn favoriet in de zomer)

Je kan er voor kiezen om elke avond hetzelfde te doen of af te wisselen. Maar geef je hoofd de rust die het nodig heeft en zorg voor een avondroutine die bij jou past. Je zal erg snel resultaat zien!

 

Hoe gaat slapen bij jou?
Hoe pas jij die rust toe?

 

kat slaapt