Gillende weglopen uit een grote winkel

We zijn verhuisd van een appartement met twee slaapkamers naar een huis met vier slaapkamers en een tuin. De verhuis zelf ging heel vlot doordat we veel hulp hadden.
Maar de grootste opgave is het uitpakken van alle dozen en de vele spullen een plaats geven. Al snel zag ik het gebrek aan dozen, bakjes en benodigdheden om onze spullen goed te organiseren. Dus trokken we een lange lijst naar Ikea.
Dat ging eigenlijk erg goed, tot mijn grote verbazing, want ook al hou ik intens van Ikea, toch wilde ik er vaak gillend weglopen.

Gillend weglopen?

Ik hou van leuke spullen die ook helpen om te organiseren. Ik ga dan ook graag naar Ikea. Anderzijds heb ik er al jarenlang een haat-liefde verhouding mee. Voor personen met gevoelige ogen en oren en lange voelsprieten, is Ikea immers een serieuze uitdaging!

Toen ik een jaar of 17 was, ging ik samen met mijn mama op een missie: spullen kopen om mijn slaapkamer eens deftig te organiseren. Weg met de chaos en de rotzooi. Iets waar mijn mama mij maar al te graag mee wilde helpen! Dus op naar de ikea.
Het aanbod in de winkel is erg groot en overweldigend. Toen ik ontdekte dat mijn maten (breedte x hoogte x diepte) in een andere volgorde stonden dan op de labels van Ikea raakte mijn 'prikkel-emmer' al behoorlijk vol! Oh help..

Toen we aan de afdeling kwamen waar ik spullen wilde kopen, bleek er nog eens een grote hoeveelheid keuzes te zijn. Mijn hoofd raakte toen te vol om nog logisch na te denken. Ik was overprikkeld, beleefde chaos en voelde zelfs paniek opkomen.
Mijn hoofd sloeg letterlijk ?tilt?. Gelukkig kon ik dit tegen mijn mama zeggen en nam ze me mee voor een kop koffie. In de cafetaria lukte het me om weer iets rustiger te worden. Zo kon ik mijn afmetingen even in de volgorde van de winkel zetten en kon ik mijn 'prikkel-emmer' wat laten leeglopen.. We hebben erna verder gezocht en met de nodige hulp kwamen we er toch uit.

Het winkelen had me uitgeput. Ik was moe, was erg prikkelbaar, had honger, had hoofdpijn en wilde vooral gerust gelaten worden. Ook het uitpakken zat er nog niet direct in. Het duurde bijna twee dagen voor ik me weer normaal voelde. De ?acute? overprikkeling duurde niet zo lang, maar had duidelijk een langdurend effect.

Ik wil niet dat dit soort ervaringen mij tegenhouden om dingen te doen die ik graag wil doen. Dus ben ik het anders gaan aanpakken.

Wat doe ik nu anders dan vroeger?

Vooraf - rust cre?ren:

 • Mijn hoofd zat zo vol ideetjes, dat ik collages maakte van dingen die ik op internet en in tijdschriften tegen kwam
 • Thuis hun website al goed verkennen voor inspiratie en tips
 • Een plan op schaal maken van mijn nieuwe werkkamer en zoveel mogelijk maten meenemen met de nodige schetsen en foto's
 • Op een rustig moment thuis al kiezen welke dingen ik zeker wilde kopen en deze op papier meenemen

In de winkel - rust behouden:

 • Een supporter / winkel-buddy meenemen; laatst ging bijvoorbeeld mijn vader mee
 • De drukte van het weekend vermijden door op een weekdag te gaan
 • Starten met een ontbijt in de winkel (joepie!) en overlopen wat ik nodig heb; om al in de sfeer te komen
 • Mijn focus beperken op 1 ruimte (bijvoorbeeld de badkamer) en desnoods een andere keer terug komen voor de spullen voor een andere ruimte
 • Strikt mijn lijstje volgen en van andere dingen die ik wil een foto nemen zodat ik er thuis nog eens over kan nadenken
 • Lekker dik dingen afstrepen van mijn lijstje om overzicht te houden
 • In het magazijn in volgorde de spullen ophalen zodat ik niet van rij 5 naar 30 naar 1 zou moeten
 • Als het wat langer duurt: genieten van Zweedse balletjes tussendoor. Het breekt mijn honger en zo vermijd ik dat ik helemaal hangry, verstrooid en onhandig wordt.

Nadien:

 • Rustig blijven als blijkt dat ik toch nog iets was vergeten te kopen. Ik kan het toch niet terug draaien (en dan kan ik nog eens gaan ontbijten!)
 • Meteen uitladen, ook al heb ik daar geen zin in
 • Trots met mijn shopping-buddy terugkijken op een goede winkel uitstap
 • Na wat rust alles verlossen van de etiketten en de verpakkingen
 • Maar vooral: een klein feestje bouwen voor mezelf. I did it!! Ik ben immers de baas gebleven over de vele prikkels die op me af kwamen!

 

Heb jij ook een plek waar je heel graag naar toe gaat, maar er telkens uitgeput van terug komt?
Wil jij ook dat je dat niet meer gaat tegenhouden en de prikkels niet jou controleren, maar andersom?
Dan kan ik je helpen om je eigen persoonlijke oplossing te vinden! Wil jij je dus ook een winnaar voelen en je leven in eigen handen krijgen? Stuur me dan snel een mail, zodat ook jij binnenkort je eigen feestje kan hebben!

Ikea