Ik heb hulp nodig. Maar van wie?

Hulp vragen is vaak moeilijk en daarbij moet je ook nog kiezen door wie je geholpen wordt.
Hoe doe je dat nu?

Ik heb al heel wat hulpverleners gezien in mijn kwart eeuw: huisartsen, kinesisten, osteopaten, specialisten op verschillende vlakken, psychologen, allerlei -ogen en -euten, zelfs ooit een psychiater. Bij sommigen van hen was het al snel duidelijk of hij/zij bij mij paste (zoals een die psychiater toen ik 17 was). Bij anderen ontdekte ik het pas na maanden of jaren en had het me veel geld gekost, maar vooral weinig opgeleverd.

Ter verduidelijking en voor je nieuwsgierigheid: jarenlange chronische hoofdpijn, wisselende energie, schildklierproblemen, zwakke onderrug, mentale ups en downs, en ik hou ook van persoonlijke groei bij mezelf. 

Nu ik sinds een paar jaar zelf de kosten draag van deze hulpverleners sta ik al sneller stil bij de persoon waar ik naartoe ga. Althans, dat dacht ik.

Recent ontdekte ik tijdens een gesprek met mijn rationeler lief dat ik met veel tegelijk bezig was. In zijn hoofd is er een oplossing voor elk probleem. Hoofdpijn? Neem een pijnstiller en opgelost. Simpel.
Maar zo werkt het echter niet bij mij. Hij was hard tijdens dat gesprek, maar het zette me wel met mijn voeten op de grond.

Op dat moment ging ik naar: een neuroloog, een kinesist dichtbij, een andere kinesist een stuk verder, een coach die met paarden werkt, af en toe shiatsu behandelingen, mijn huisarts en nog een psychologe in verband met voedingintolerantie. (Ja, dat is een hele boterham h?! Ik schrok er ook even van.)

Al deze mensen kosten me niet enkel veel geld, maar ook energie en tijd.
En wanneer ze me tegenstrijdig advies geven, is het helemaal vervelend.

Die middag heb ik tegen mezelf gezegd dat het zo niet verder kan. Maar ja, hoe dan wel?
Ik besloot om terug naar het begin te gaan en te kijken wat ik op dat moment echt nodig had. Ik ging vooral erg goed voelen. Wat past bij me? Wie past bij me?

  • Dus zette ik de stap naar een nieuwe neuroloog om die chronische hoofdpijn nog is volledig te laten onderzoeken. 
  • Het strenge dieet als gevolg van intoleranties gaf me na 5 weken zoveel spanning dat ik beslist heb om er mee te stoppen. Dit werkt niet.
  • De kinesist voor mijn rug levert schitterend werk, is dichtbij en werkt ook op lange termijn dus die hou ik. De andere kinesist kost me teveel en levert niet genoeg op. Daar ga ik dus niet meer naartoe.
  • Mijn persoonlijke coach die met paarden werkt, is echt wat past voor mijn innerlijke stuk. Daar ga ik met veel plezier naartoe zolang ik voel dat het nodig is.

Daarnet belde ik de afspraken af bij de kinesist op afstand en mijn huidige neuroloog. Wat een opluchting om die te kunnen schrappen!

Als ik nu iemand nieuw nodig heb, ga ik goed voelen wie bij me past. Zo verspil ik geen nutteloze energie meer.

Hoe bepaal jij wie jou mag helpen?

 

 

Good advice