Ik heb iets met stenen

Ik snap de verbazing bij mensen als ze horen dat ik iets heb met stenen. Tegelijkertijd ben ik er zeker van dat ik niet de enige ben die 'gekke' dingen van overal meeneemt.

Wanneer we op vakantie zijn in Frankrijk, gaat mijn vriend steeds op zoek naar glasstenen op het strand. (Zoals de groene op de foto) Dit zijn stukjes glas die door de zee en het zand zijn glad gemaakt. Ze zijn niet natuurlijk, maar wel bewerkt door de natuur. Hij deed dit als kind al en is altijd zo trots als hij er mooie kan vinden.
Dit doet me denken aan mijn eigen vakanties als kind in Oostenrijk. We gingen elke dag wandelen en ik nam steevast stenen en stukjes hout mee terug. Mijn ouders lieten me doen zolang het niet teveel werd. Eens thuis kwamen mijn schatten op boekenplanken te liggen of in een verzameldoos. Ik stond er nooit bij stil waarom ik dat zo leuk vond, maar ontdekte het op onze laatste vakantie. We waren op een kiezelstrand en ik voelde een kinderlijke vreugde naar boven komen. Ik begon meteen stenen te rapen en in mijn zak te steken. De stenen hadden allemaal iets bijzonders.

 

Waarom stenen?

Stenen waren als kind mijn manier om herinneringen vast te houden en mee te nemen. Ik hield niet bij welke stenen van waar kwamen, maar wist dat ze allemaal voor een bijzonder moment stonden. Door het zoeken naar mooie dingen in de natuur voelde ik me een ontdekkingsreiziger. Wanneer ik mijn verzameldoos thuis opende, nam ik elke steen vast en voelde ik weer die vreugde naar boven komen. Ze stonden dus symbool voor het zien van kleine dingen en het plezier van de zoektocht.

Toen ik 17 was, kreeg ik tijdens mijn depressie een ruwe bergkristal van de psycholoog die me begeleidde. Ondertussen heb ik van deze steen een hanger laten maken en draag hem bijna dagelijks. De steen is nu een krachtig symbool. Ik voelde me toen écht niet goed, maar deze steen herinnert mij er aan dat ik ook daar uit ben geraakt. Het symboliseert de kracht die ik vanuit de depressie gekregen heb en hoe elke ervaring me maakt tot wie ik nu ben.

 

Edelstenen als houvast

Ondertussen neem ik nog altijd stenen mee die ik vind op vakantie of tijdens wandelingen. Ik ga ook steeds meer bewust op zoek naar een steen die iets kan symboliseren. Hiervoor gebruik ik nu edelstenen. Elke edelsteen heeft een andere betekenis doordat ze allemaal een andere trilling hebben. Die betekenis, samen met het gevoel dat de steen me geeft, kan me houvast geven bij bepaalde dingen. Als ik bijvoorbeeld last krijg van mijn perfectionisme, zoek ik een steen die me helpt om dingen los te laten. Of de betekenis van die steen wetenschappelijk klopt, doet er voor mij niet toe. De steen is eigenlijk 'gewoon' een symbool dat me houvast geeft. Telkens als ik de steen voel in mijn broekzak, word ik er aan herinnerd dat ik de controle mag loslaten en niet alles perfect moet doen.

Daarom gebruik ik ook edelstenen in mijn praktijk. Om cliënten een herinnering mee te geven aan een bepaald onderwerp en hen zo houvast te bieden. Ik laat ze zelf op hun gevoel een steen uitkiezen en kijk dan naar de uitleg die ik erover kan vinden. Opvallend genoeg klopt de uitleg steeds bij wat ze zoeken.
 

Heb jij ook iets dat symbool staat voor een ervaring of herinnering?
Ga maar is na wat het voor je betekent en hoe jij het als houvast kan gebruiken.

stenen