Willen kopen als signaal

Ken je het gevoel dat je heel graag wil gaan winkelen?
Komt dat gevoel plots op? Of pas als je iets nodig hebt?

Wat zegt dit over jou?

Ik ga vooral graag winkelen bij winkels als Hema, Action, Blokker, boekenwinkels, Ikea, ...

Vroeger gaf ik gewoon aan toe mijn plotse 'goesting' om te gaan winkelen. Tijdens mijn tienerjaren werd ik 'de 1 euro madam' genoemd omdat ik er om bekend stond dat ik dingen vooral kocht als ze goedkoop waren. Natuurlijk zorgde dit voor een overload aan goedkopen spullen die ik niet nodig had en bij de grote opruim actie dan weg gooide. Erg frustrerend toen ik later besefte hoeveel geld ik zo had weggegooid.

Ondertussen herken ik dat gevoel erg goed en geef ik er niet meer aan toe omdat ik weet waar het vandaan komt.
De oorzaak? Onrust.

Zonet had ik het weer. Ik had gepland om teksten te schrijven (computerwerk) en voelde weer die kriebel en 'bluh' opkomen.
Het gevoel om te gaan kopen, was er erg plots. Fijne nieuwe dingen kopen, me weer helemaal happy voelen en me ook trakteren op iets lekker?
Gelukkig had ik genoeg redenen om dit niet te doen. Mijn boekhouder had me namelijk gezegd dat ik beter even zou wachten tot het nieuwe jaar voor zakelijke aankopen. Lap.

Maar ja, wat moest ik dan met dat gevoel? Het was me heel duidelijk dat er geen teksten uit mijn vingers zouden kopen.
Ik stond rond de draaien in de living, wist niet wat ik eigenlijk wilde. Ik voelde me heel gefrustreerd met een vervelend gevoel in mijn buik.

Dus besliste ik maar om iets anders nuttig te gaan doen, namelijk organiseren in ons nieuwe huis. Moest ook gebeuren, maar dat had ik normaal gepland voor de week erna.
Met een tas thee, een leuke playlist en het huis voor mij alleen, genoot ik zo van het organiseren! Stiekem vind ik dit ook stukken leuker dan enkel met mijn hoofd bezig zijn.

Na een uurtje was de onrust en het lastige buikgevoel weg en de energie terug.
Thuis zette ik me met een bordje koekjes en een tasje thee achter de computer. (Ik merk dat het helpt als ik me op zo'n manier wat in de watten leg.) Als bij wonder rolde meteen deze blog tevoorschijn en lukte het me ook om in die focus verder aan andere teksten te werken.

Weer iets voor in mijn handleiding dus:

'Katrien, als je een drang voelt om te kopen, ben je eigenlijk gewoon onrustig. Doe een stapje terug, kijk wat je onrustig maakt en ga iets anders doen dat ook moet gebeuren. Zorg voor leuke omstandigheden en ga dan terug naar je oorspronkelijk plan. Je kan het!?'

Eigenlijk hoop ik dat je hier door je eigen signaal gaat ontdekken (bij mij het willen kopen).
Je mag het hier gerust als reactie achterlaten, ik ben namelijk nogal nieuwsgierig ;)

Kermit de kikker