Zo vertrek je ontspannen op reis

We gaan nu voor de derde keer met de auto op reis naar Zuid-Frankrijk.
De lange autorit voelt al als een exclusieve vakantie met ons tweetjes.
Ik kan op vakantie steeds beter mijn hoofd uit zetten en volop genieten, zalig vind ik het.

Maar op reis 'gaan' vind ik heel stresserend. Eens we op reis 'zijn' is die stress weer weg.
Dit jaar besloot ik om het anders aan te pakken en de reis wel ontspannen voor te bereiden.
Ik ben namelijk de persoon die alles klaar legt, voorbereid en de koffers inpakt.
Is dit bij jullie iemand anders? Dan kunnen deze tips nog steeds helpen!

Dit zijn de dingen die ik ondertussen toe pas:
 

Maak een overzicht

Onze gedetailleerde vakantie checklist is voor mij heilig. Het is een aangepaste versie van de lijst die mijn ouders hebben opgesteld. Door hun reis ervaring, staan er dingen op waar ik vaak niet aan denk. Elk jaar passen we de lijst weer aan zodat ze perfect past. Ze ligt al een tijd voor ons vertrek bij mijn focus-plek (zie verder) zodat ik alles kan afstrepen. Dit jaar hebben we ook toegevoegd wat we moeten controleren net voor we vertrekken. Ik hoef zo de lijstjes niet in mijn hoofd te houden, maar kan er op vertrouwen dat we voor het vertrek gewoon het blad er bij moeten nemen.
 

Zorg voor een vakantie-focus-plek

Nu ik de plaats heb voor een vakantie-focus-plek, merk ik pas hoeveel onrust het de vorige jaren gaf toe ik het niet had. Je vakantie-focus-plek is een zone waar jij op jouw tempo alles kan klaarleggen. Hier is het de logeerkamer geworden. Zo kan ik dingen zelfs een maand op voorhand al klaarleggen omdat ik ze al ben tegen gekomen of heb gekocht. Als ik iets klaar leg, vink ik het af op het lijstje. Zo zie ik duidelijk mijn vooruitgang.
 

Eerst alles klaarleggen, dan pas inpakken

"Oei, waar heb ik dat gestoken? Oh, heb ik dat al ingepakt of niet?" Het gaf me erg veel stress. Dus begin ik nu pas met inpakken eens ik alles heb klaargelegd. Het enige dat ik al wel in pak, zijn de huishoudelijke spullen. Die gaan netjes in een bananen-doos. Ik onthou daardoor ook beter wat ik waar gestoken heb.
 

Hé, het is oké!

Een geliefde uitspraak bij mij. Door mijn perfectionistje wil ik ons huis kraak net en perfect op orde hebben voor we vertrekken. Dit jaar besefte ik dat dit eigenlijk niet realistisch is. Waarom zou ik me plots in de stress jagen? We hebben samen bekeken wat we echt op orde willen: de living en keuken, de badkamer en de was en strijk bijwerken. Stiekem wil ik nog steeds dat alles goed in orde zou zijn, maar eigenlijk wil ik dat altijd. Dus daar begin ik mee na onze vakantie!
 

Beeld je in dat je er al bent

Ik kan het gevoel van daar te zijn, erg goed oproepen. Mocht dit voor jou moeilijk zijn, omring je dan met foto's van de vorige vakanties. Hang deze op een plaats waar je vaak langs komt (de wc-deur?) en ga telkens weer op in dat gevoel. Hierdoor ga jij je al wat meer ontspannen voelen en ga je beter kunnen omgaan met je bezorgdheden op voorhand.

 

Wat is jouw gouden tip om zonder stress op vakantie te vertrekken?

Vakantie Frankrijk